Health
17.4.15Witajcie :)
W dzisiejszych czasach bardzo ważne jest zdrowe odżywianie. Te naturalne produkty może nie są tak smaczne jak czekolada Milka ,lecz dostarczają nam mnóstwo witamin i mikroelementów. Na początek chciałam polecić Wam kilka produktów,które z powodzeniem możecie wprowadzić do swojej diety.Świetnie nadają się jako przekąski między posiłkami .
Kilka dni temu kupiłam ziarna kakaowca (surowe). Są gorzkie w smaku,ale jak mawiały nasze babcie "to co nie smakuje to jest zdrowe". Tak jest i w tym przypadku.Ziarna kakaowca zawierają bardzo dużą ilość antyoksydantów,które chronią nas przed wolnymi rodnikami atakującymi DNA.W swoim składzie mają też magnez (przyswaja się on o 90% lepiej niż ten w tabletkach :) ) Magnez pomaga przy chorobach serca, podnosi wydajność umysłu i chroni przed stresem co jest tak ważne w dzisiejszych czasach.Ziarna kakaowca są bogate w mangan,żelazo,cynk,chrom,oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.[źródło:http://super-jedzenie.pl/74/kakao]
Surowa czekolada z jagodami acai jest bardzo zdrowa z dwóch powodów.Po pierwsze jest to surowa czekolada,czyli nieprzetworzona i zawierająca mnóstwo witamin ,antyoksydantów m.in. fosfor,który nazywany jest pierwiastkiem piękności przez to,że dba o włosy,skórę i paznokcie.Kolejnym związkiem występującym w gorzkiej czekoladzie jest flawonol,który zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia.Taka czekolada może być spożywana przez cukrzyków.[źródło: http://www.surovital.pl]
Jagody acai zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych, oraz ogromne bogactwo
przeciwutleniaczy, które mogą opóźnić proces starzenia i zahamować rozwój komórek nowotworowych.
Jagody acai zawierają więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona, które powszechnie uchodzą za
najlepsze źródło antyutleniaczy. [źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/suplementy/jagody-acai-nie-
tylko-na-odchudzanie-wlasciwosci-zdrowotne-_39134.html]
Żurawina zawiera dużo błonnika i witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów:
sodu,potasu fosforu, wapnia ,magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy, które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów.[źródło:https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-zurawiny]
sodu,potasu fosforu, wapnia ,magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy, które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów.[źródło:https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-zurawiny]
Smacznego :)
0 komentarze