Olej z czarnuszki to panaceum na problemy skórne i zdrowotne.

30.3.17

Hallo

Na początku mam do Was pytanie : Używacie olei spożywczych ? Jeśli nie to nie wiecie co tracicie. Oleje zawierają mnóstwo witamin, minerałów oraz kwasów, które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Jeśli już używasz olei to pewnie nie wiesz na który się zdecydować, ponieważ na rynku dostępnych jest wiele rodzajów. Ja polecam Wam olej z czarnuszki, ponieważ jest on dobry na wszystkie problemy i dolegliwości.


At first I have a question to you: Are you using food oils? If not you do not know what you are losing. Oils contain a multitude of vitamins, minerals and acids that are essential to our body's functioning. If you already use oil you probably do not know which to decide, because there are many types available on the market. I would recommend you black oil because it is good for all problems and ailments.

 

Skład

Olej z czarnuszki zawiera ok. 30 % nasyconych kwasów tłuszczowych z czego 53% to kwas linolowy, 25 % to kwas oleinowy oraz 4% kwasu alfa-linolenowego oraz witaminę E, witaminę A, biotynę i mikroelementy. W społeczeństwie utwierdziło się przekonanie, że tłuszcze są złe, że powodują choroby serca oraz tycie. Są one odpowiedzialne za stabilizacje narządów wewnętrznych, tworzą nowe błony komórkowe oraz chronią nas przed zimnem. Warto je spożywać, ale w niewielkich ilościach. 
Mamy kilka rodzajów tłuszczy, a są to : tłuszcze nienasycone, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. Najwięcej powinniśmy spożywać nienasyconych kawasów tłuszczowych. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy omega 3,6,9. Olej z czarnuszki jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, co jest jego największą zaletą. Codziennie musimy dostarczać do naszego organizmu kwasy omega 3,6 i 9, ponieważ nasz organizm nie potrafi ich wyprodukować. Są one odpowiedzialne za powstanie nowych i regenerację tych starych komórek. Potrafią również odbudować  śluzówkę jelit  w ciągu kilku dni. Kwasy wpływają korzystnie na płodność, więc szczególnie poleca je się osobom planującym powiększenie rodziny.
W olejku z czarnuszki obecnych jest wiele olejków eterycznych. Ich zadaniem jest poprawienie walorów zapachowych produktu, ochrona przed bakteriami, rozrzedzenie śluzu oraz wpływają na rozszerzenie się oskrzeli co ułatwia oddychanie. 


Właściwości

Olej z czarnuszki ma wiele właściwości i poradzi sobie niemal z każdym problemem. Wymienię Wam tylko te najważniejsze właściwości, a o reszcie możecie przeczytać tutaj : KLIK 
Olej z czarnuszki pomaga w leczeniu alergii, hamuje rozwój trądziku oraz grzybic. Jest idealny dla osób cierpiących na bezsenność i mających problemy z zasypianiem. Doskonale wycisza i uspokaja. Przyspiesza gojenie się ran, nadaje skórze lekko brązowe odcień oraz chroni przed poparzeniem słonecznym.


Zastosowanie

Jeśli cierpicie na jedną z poniższych chorób to ten olej jest dla Was,a jeśli nie to przecież lepiej jest zapobiegać niż leczyć :) 
*astma
*obniżona odporność organizmu
*alergia
*problemy z trzustką
*kaszel
*stany zapalne płuc
*problemy sercowe
*bóle stawów
*grzybica skóry, paznokci
*łysienie
*brodawki
*opryszczka
*zastoje żółci, kamica żółciowa


Dawkowanie

Olej z czarnuszki ma bardzo mocny zapach i ma charakterystyczny smak. Polecam dodawanie oleju z czarnuszki do sałatek, kanapek. Najlepiej będzie, jeśli wymieszacie olej z czarnuszki z jakimś innym olejem, np.: z olejem lnianym. Na 1 łyżkę oleju lnianego przypada 1 kropla oleju z czarnuszki. Niestety nikt nigdzie nie pisze o tym, że ten olej należy "rozcieńczyć" przed użyciem. Mój tata polał sobie olejem z czarnuszki jarmuż i niestety nie dało się go zjeść, więc pamiętajcie o tym. Taki olej po otwarciu należy przechowywać w lodówce przez 4 miesiące. Mimo, że jest on w butelce z bardzo ciemnego szkła to nie można go trzymać na półce czy na blacie w kuchni, ponieważ szybko straci swoje cenne właściwości. Bardzo polecam Wam ten olej, bo nie znajdziecie drugiego takiego, który pomaga na tyle dolegliwości. I najważniejsza rzecz - nie wolno smażyć potraw na tym oleju. Nadaje się on tylko do sałatek na zimno!!!! 
Za 100 ml zapłacicie 30 zł. Kupić go możecie tutaj : KLIK
Zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie organizowanym przez Zielony Nurt odnośnie oleju z czarnuszki : KLIK konkurs

Have a nice day 



Może Cię również zainteresować

45 komentarze

  1. Great post dear! :)
    kiss
    www.soslubadem.blogspot.com.tr

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mówiąc nie słyszałam o takim oleju. Zachęciło mnie głównie to, że wycisza i pomaga szybciej zasnąć :) Szkoda tylko, że ten smak taki specyficzny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ten smak mam sposób- pisałam o nim w poście :)

      Usuń
  3. Nie wiedziałam, że jest taki olej. Musi być bardzo wydajny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam, że jest taki olej. Musi być bardzo wydajny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz słyszę o takich właściwościach oleju z czarnuszki :) Muszę go kupić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy jeszcze nie miałam ale mogłabym wypróbować jestem ciekawa czy będzie mi odpowiadać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I love oils and this is a great product. Thanks dear 😊
    deriasworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie miałam styczności z tego typu produktem, chyba najwyższa pora to zmienić :)

    http://youthinkpositive.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Sporo dobrego o nim słyszałam i w kosmetyce się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chodzi o olejowanie włosów to niestety olej z czarnuszki nie jest dla mnie :(

      Usuń
  10. Nie miałam jeszcze tego olejku, ale ma dużo właściwości :)

    http://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  11. Wonderful and perfect! I follow you blog, please follow me too. http://alamodenatine.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. O samej czarnuszce słyszałam wiele dobrego. Z olejem tym jeszcze się nie spotkałam, ale będę miała na uwadze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam Cię do wypróbowania :)

      Usuń
  13. Nie słyszałam o czarnuszcze, ale widać, że działa wspaniale.
    https://mylifeiswonderful9.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz to sama sprawdzić na własnej skórze :)

      Usuń
  14. piłam taki olej i był ok ;) ale jest ohydny w smaku ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego najlepiej jest zmieszać niewielką ilość oleju z czarnuszki z innym olejem :)

      Usuń
  15. Excellent post (as always)!Thank you very much :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Same pozytywy, chyba muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. I haven't heard of black oil before. It was very interesting to read about this oil, its healing effect and ways of using. Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I am happy thay you learn something new :)

      Usuń
  18. Olej z czarnuszki jest mi bardzo dobrze znany! Stosowałam go kiedyś na skórę głowy i bardzo przypadł mi do gustu :))

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
  19. Miałam wiele olejów ale z czarnuszki akurat nie miałam ;)
    Mój blog ♥

    OdpowiedzUsuń
  20. Słyszałam o nim wiele dobrego, ale jeszcze nie miałam okazji używać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciebie również zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  21. dla mnie najlepsze sa oleje naturalne NIERAFINOWANE. sa zdrowe i zawierają wszelkie substancje odżywcze własnego pochodzenia. Uzywam olej lniany. www.hairstylistbarbarakrzeszewska.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również wybieram takie oleje. Ten olej z czarnuszki nie był rafinowany :)

      Usuń