Kolejne super produkty ze sklepu NatVita
5.4.17Hallo
Serdecznie zapraszam Was do udziału w konkursie, który organizuję. Konkurs trwa jeszcze tylko do 12.04.2017r. Do wygrania są rajstopy i pończochy firmy Veera. Są one wyjątkowe, ponieważ wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, mają działanie przeciw żylakowe. Tutaj możecie wziąć udział w konkursie : KLIK konkurs
W niedzielę byłam w Dolinie Chochołowskiej, aby zobaczyć krokusy. Chcecie w następnym poście zobaczyć kilka zdjęć ?
Dzisiaj opiszę Wam kilka produktów ze sklepu NatVita. Moim zdaniem są to produkty warte zakupu.
Kakao całe ziarno
Są to surowe ziarna kakaowca, które pochodzą z Peru. Zawierają bardzo dużo antyoksydantów i pierwiastków takich jak magnez, chrom, żelazo, mangan, cynk i miedź. Ziarna kakaowca mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Poprawiają humor, uspokajają oraz zapobiegają wielu chorobom. Maja one takie właściwości, dlatego że nie są poddawane obróbce termicznej. Według naukowców kakao może wydłużyć życie dzięki obecności epikatechiny- flawonoidu, który występuje również w herbacie i winie. Spożywanie ziaren kakaowca sprawi, że poprawi się pamięć oraz znikną problemy z krążeniem.
Ziarna kakaowca mają ok. 3 cm długości. Są pokryte cienką łupką, którą można zeskrobać lub zjeść ziarno z łupką. W smaku są dosyć gorzkie, mogę porównać to do 99% gorzkiej czekolady. Można jeść je same jako przekąskę lub pokruszyć do deseru, musli. Ja z chęcią chrupię je jako przekąskę- są dosyć twarde, ale spokojnie, nie połamiecie sobie zębów jedząc je :) Najlepiej spożywać dwa ziarna dziennie, aby uzupełnić niedobory magnezu i innych pierwiastków. Chyba nie rozstanę się z nimi do końca życia.
Cukier kokosowy
Na rynku mamy bardzo dużo zamienników cukru, a są nimi m.in. ksylitol, stewia i cukier kokosowy. Jest on pozyskiwany z kwiatów palmy kokosowej. Ma on karmelowy i kokosowy smak oraz drobne, złote ziarenka. Cukier ten jest równie kaloryczny co cukier biały, a więc osoby odchudzające się nie powinny po niego sięgać. Ale jest też dobra wiadomość. Cukier kokosowy ma o wiele niższy indeks glikemiczny od cukru białego i może być stosowany przez diabetyków. Mówi się, że ma on w składzie bardzo dużo mikroelementów i różnych pierwiastków jednak z tabeli wynika, że obfituje on tylko w niektóre pierwiastki. Tabela przedstawia zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w różnych substancjach słodzących [mg/100g produktu].
źródło: www.nutriodonata.com |
Z tabeli wynika, że cukier kokosowy ma najwięcej azotu, fosforu, magnezu, sodu, chloru, siarki, boru, żelaza, witaminy B1 i witaminy C niż inne słodziki. To i tak bardzo dużo, ponieważ te wszystkie pierwiastki są potrzebne organizmowi do funkcjonowania. Szczególnie ważne są witaminy, magnez i siarka.
Cukier kokosowy stosowałam do wszystkiego. Zawsze dodawałam go do kawy i przez to miała lekko kokosowy zapach i karmelowy posmak. Można zrobić z niego peeling, dodając do cukru kokosowego odpowiednią ilość oliwy z oliwek .
Pewnie zastanawiacie się co to jest. Ashwagandha jest nazywana indyjskim żeń-szeniem. To roślina, która znalazła zastosowanie w medycynie indyjskiej. Dzięki niej leczy się artretyzm, zaburzenia snu, gruźlice, zapalenie oskrzeli, astmę, bóle kręgosłupa, zaburzenia miesiączkowania. Szczególnie polecana jest osobom, które pracują intelektualnie. Dzięki obecności glikowitanolidom wspomaga procesy kojarzenia i zapamiętywania oraz ma działanie przeciwstresowe. Ashwagandha ma też bardzo dobre działanie na psychikę. Pomaga wyleczyć się z wielu chorób psychicznych, m.in z nerwicy, depresji, stanów lękowych,a to wszystko dzięki temu, że zawiera ona substancję podobną do substancji, która zawarta jest w lekach przeciwdepresyjnych. Wpływa pozytywnie również na płodność u mężczyzn, wątrobę, żołądek, stawy, cukrzycę oraz na układ odpornościowy. Można by o niej bardzo dużo pisać. Ja podałam Wam tylko niektóre jej zalety. Ashwagandhy nie powinny stosować kobiety w ciąży, osoby przyjmujące leki uspokajające, nasenne, przeciwpadaczkowe oraz środki znieczulające.
Ashwagandha to kremowy proszek, który należy wsypać do wody. Zaleca się spożywać dziennie jedną łyżeczkę tego proszku. Na początku będzie Wam trudno wypić ją od razu, więc polecam dodawać niewielką ilość (na czubku łyżeczki) dodać do herbaty. Herbatę pijemy kilka razy dziennie, więc powinno się łącznie uzbierać pół do jednej łyżeczki. W ten sposób przyjmiecie dzienną dawkę i nie odczujecie jej smaku.
1. Co sądzicie o tych produktach ?
2. Używałyście już któregoś z nich ?
3. Proszę o kliki w linki i w banery reklamowe :)
40 komentarze
Cukier kokosowy muszę w końcu kupić, a kakao często kupuję i miksuję, bo to zmielone od razu często zawiera sladowe ilości soi
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o czymś takim. Zawsze staram się wybierać całe ziarna kakaowca.
Usuń
OdpowiedzUsuńGreat post dear! :)
kisses
www.soslubadem.blogspot.com.tr
Thank you :)
UsuńCiekawe produkty, teraz można znaleźć rzeczy na prawie wszystko :)
OdpowiedzUsuńhttp://mylifeiswonderful9.blogspot.com/
Zgadzam się z Tobą :) I tak wolę naturalne produkty niż kupowac leki w aptece.
UsuńOstatnio moja mama zakupiła z tego sklepu cukier :) Ja chętnie spróbowałabym kakao :)
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
Podejrzewam, że jesteście zadowolone z tego sklepu :)
UsuńJa niestety nie znam produktów, ale zaprezentowałaś je bardzo ciekawie. :))
OdpowiedzUsuńObserwuję. ;*
xxveronica.blogspot.com
Zachęcam do zapoznania się z ofertą sklepu, bo mają bardzo bogaty asortyment :)
UsuńNie wiem czy przypadł by mi do gustu ten cukier. Nic prócz normalnego póki co mi nie smakowało :/
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że bardzo była byś z niego zadowolona :) Ja się z nim nie rozstaję :D
UsuńChętnie spróbowałabym ziaren kakaowca.
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do sklepu :)
UsuńRównież używam cukru kokosowego :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że jesteś z niego zadowolona i się z nim nie rozstajesz :D
UsuńPierwszy raz w życiu widzę kakao w takiej formie O.o
OdpowiedzUsuńTo cieszę się, że akurat u mnie zobaczyłaś je pierwszy raz :) Jestem bardzo zadowolona kiedy Czytelnik może się czegoś nowego dowiedzieć się z mojego bloga :)
UsuńMam ziarna kakaowca i mam zamiar zrobić własną czekolade ;)
OdpowiedzUsuńA w jaki sposób robisz czekoladę z ziaren kakaowca ?
UsuńReally interesting products!
OdpowiedzUsuńHave a good day
Thank you :)
UsuńRzeczywiście świetne produkty <3
OdpowiedzUsuńCieszę się, że też tak uważasz :)
UsuńZiaren kakaowca chętnie bym spróbowała. Ten cukier kokosowy może być dobry ale niestety nie dla mnie bo mam uczulenie na kokos. Zdjęcia z krokusami chętnie zobaczę:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że choć jedna osoba chce je zobaczyć :)
UsuńZiaren kakaowca chętnie bym spróbowała. Ten cukier kokosowy może być dobry ale niestety nie dla mnie bo mam uczulenie na kokos. Zdjęcia z krokusami chętnie zobaczę:)
OdpowiedzUsuńZiaren kakaowca chętnie bym spróbowała. Ten cukier kokosowy może być dobry ale niestety nie dla mnie bo mam uczulenie na kokos. Zdjęcia z krokusami chętnie zobaczę:)
OdpowiedzUsuńNie znam tych produktów, nigdy ich nie używałam, ale ciekawią mnie ziarna kakaowca, bo mam niedobory magnezu, a one są zdecydowanie zdrowsze niż suplementy z aptek :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Suplementy z aptek nie przyswajają się tak dobrze jak produkty naturalne :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCukier kokosowy? Pierwsze słyszę :D
OdpowiedzUsuńW takim razie cieszę się, że do mnie zaglądnęliście i że dowiedzieliście się o czymś nowym dla Was :)
UsuńFantastic! Have an amazing weekend.
OdpowiedzUsuńBloglovin
STYLEFORMANKIND.COM
Thank you :)
Usuńspróbowałabym tego cukru kokosowego :) lubię wszystko co jest o smaku koksów :D
OdpowiedzUsuńJa również <3 Najchętniej to posadziłabym sobie palmę kokosową w ogrodzie :D
UsuńMuszę kupić mamie to kakao. ;]
OdpowiedzUsuńPolecam Ci :) W swoim życiu zjadłam już z 5 opakowań :D
Usuńall looks great
OdpowiedzUsuńwww.treschic.fashion
@mariajosegomezverdu