Jak miód wpływa na nasze zdrowie ?

2.1.19

Hi

Jak się macie po Nowym Roku ? U mnie i Święta, Sylwester i Nowy Rok były raczej smutne. Nie miałam z nich dużo radości. Niestety taki długotrwały stres odbija się niekorzystnie na naszym zdrowiu. Podczas długotrwałego stresu w naszym organizmie podnosi się poziom kortyzolu, który między innymi osłabia naszą odporność i działa niekorzystnie na organy wewnętrzne. Dodatkowo brzydka pogoda, zła dieta i inne czynniki sprawiają, że nasza odporność drastycznie maleje. Produkty pszczele, a szczególnie miody pomogą nam naprawić skutki stresu i wzmocnić naszą odporność. 


Miód wrzosowy 

Opis produktu i właściwości:
Miód wrzosowy nie ma jednolitej barwy. Może być od bursztynowej aż do herbacianej, także nie przejmujcie się, jeśli raz kupiliście miód jaśniejszy, a innym razem ciemniejszy. W smaku jest dość łagodny i przyjemny z delikatną nutką goryczy. Zapach natomiast jest bardziej ziołowy niż wrzosowy. Zaraz po otwarciu możecie poczuć piękny zapach miodu wrzosowego, ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych i związków zapachowych, które niestety szybko się ulatniają.
Miód wrzosowy jest szczególnie bogaty w witaminę A, B2, B6 oraz w żelazo, potas i aminokwasy, które cechują się wysoką przyswajalnością.



Miód wrzosowy polecany jest przy wielu schorzeniach, które dotyczą całego organizmu. Pomaga na reumatyzm czy artretyzm, łagodzi stany zapalne w organizmie, jest pomocny przy bólu gardła oraz infekcji w jamie ustnej (afty, pleśniawki, małe ranki, zaczerwienienia, itp.). Doskonale działa na układ pokarmowy, w tym na żołądek, jelita, poprawia trawienie i ułatwia wchłanianie witamin czy związków mineralnych. Polecany jest szczególnie osobom mającym problem z układem moczowym (zapalenie pęcherza, nerek) oraz mężczyzną mającym problem z prostatą.



Podsumowując, miód ten jest pomocny przy schorzeniach układu pokarmowego i wydalniczego, zaczynając od jamy ustnej, a na jelitach kończąc oraz przy problemach z układem moczowo-płciowym. Kupić go możecie tutaj : miód wrzosowy


Moja opinia :
Kolor mojego miodziku był dość mocno herbaciany, a w smaku był dość słodki bez nutki goryczki. W zapachu był lekko ziołowy. Miód był otwarty przez 2 miesiące, a trzymałam go z dala od promieni słonecznych i po tym czasie się jeszcze nie skrystalizował, ale nie ma się czym przejmować, bo każdy rodzaj miodu ma inny czas krystalizacji.
Miodu wrzosowego dodawałam do porannej i letniej już herbaty. Wzmocnił moją odporność i uchronił mnie przed zapaleniem pęcherza, które przeważnie towarzyszy mi zimową porą.

Miód eukaliptusowy


Opis produktu i właściwości :
Miód eukaliptusowy pozyskiwany jest z kwiatów eukaliptusa brazylijskiego. Posiada barwę od jasnobrązowej przez ciemnobursztynową aż do brązowej. W smaku jest specyficzny, aromatyczny, trochę ziołowy. Jeśli chodzi o zapach to może on być różny, od ziołowego, kwiatowego aż do nuty suszonych grzybów.


Miód eukaliptusowy jest jednym z najbogatszych miodów jeśli chodzi o witaminy, minerały, olejki eteryczne czy różne enzymy. Polecany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych (kaszlu,  przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli, zapaleniu płuc, krztuścu, astmie), ponieważ ma działanie wykrztuśne. Wspomaga również gojenie się ran, wzmacnia odporność.
Kupić go możecie tutaj : miód eukaliptusowy


Podsumowując, miód eukaliptusowy polecany jest szczególnie przy infekcjach układu oddechowego ze względu na swoje właściwości wykrztuśne oraz na obecność wielu olejków eterycznych. 


Moja opinia :
Miód ten jest barwy bursztynowej, o bardzo specyficznym zapachu. Po otwarciu słoiczka od razu poczułam zapach suszonych grzybów, potem delikatną kwiatowo-ziołową nutę. W smaku jest dosyć przyjemny, ziołowy z delikatna kwiatową nutą i z odrobiną ostrości.
Miód zaczął się krystalizować po ok 2 miesiącach od otwarcia słoiczka. Dodawałam go do letniej herbaty w celu wzmocnienia odporności, a jak już dopadło mnie przeziębienie lub karat czy kaszel to brałam go na łyżeczkę i tak jadłam. Latem można nim słodzić lemoniadę, która dodatkowo zyska orzeźwiający aromat i cenne właściwości lecznicze.


Miód gryczany

Opis produktu i właściwości :
Miód gryczany jest kolejnym bardzo charakterystycznym miodem. Jest barwy herbacianej (mocna herbata), a jeśli będziecie go przechowywać w miejscu z łatwym dostępem promieni słonecznych to może zmienić barwę na czarną. W smaku jest dosyć ostry, bardzo słodki, a pachnie kwiatami gryki. Krystalizuje się dosyć specyficznie, ponieważ tworzy galaretkę.


Miód ten posiada chyba najwięcej właściwości leczniczych ze wszystkich miodów (może oprócz miodu z manuka - tutaj recenzja : Miód z Manuka KLIK ). Szczególnie polecany jest osobom mającym problemy z sercem, układem krwionośnym, ze słabą odpornością, ponieważ zawiera substancje oczyszczające krew m.in. rutynę. Rutyna również wzmacnia odporność przez to, że zwiększa przyswajalność witaminy C i zapobiega jej rozkładowi. Miód gryczany zawiera również sporo magnezu, który poprawia wydolność organizmu, pamięć, koncentracje oraz jest pomocny w stanach wyczerpania psychicznego. Miód ten zawiera również sporo żelaza, które szczególnie potrzebne jest podczas anemii.Ponadto miód gryczany polecany jest przy uporczywym kaszlu, gdyż działa podobnie jak leki na kaszel, tylko nie ma skutków ubocznych. Dodatkowo posiada substancje odtruwające organizm z toksyn, metali ciężkich, niweluje skutki używek (kawa, herbata czarna, alkohol, nikotyna) oraz zawiera najwięcej choliny ze wszystkich miodów.
Kupić go możecie tutaj : miód gryczany


Podsumowując, miód gryczany to jeden z najzdrowszych miodów na świecie. Pomaga przy chorobach serca, miażdżycy, anemii, wyczerpaniu psychicznym. Posiada bardzo cenne substancje i związki mineralne : rutynę, magnez, żelazo, cholinę. Pomocny jest przy kuracjach oczyszczających, odtruwających, niweluje skutki przyjmowania używek (czarna herbata, kawa, alkohol, nikotyna).

Moja opinia :
Miód gryczany ma barwę ciemno-herbacianą, pachnie według mnie lasem, nie wąchałam nigdy kwiatów gryki, więc nie wiem czy nimi pachnie. Jest bardzo słodki w smaku z taką lekko gorzką nutą. Dodawałam go do porannej, czarnej herbaty. Napój powinien być oczywiście letni (min 20 minut trzeba odczekać od zagotowania się wody) i najlepiej jest pić go na czczo. Można go również spożywać na zimno, na łyżeczce, ale uprzedzam, że jest baaardzo słodki.
Miód ten bardzo mi pomógł tej zimy. Ostatnio bardzo się stresowałam, miałam zbyt mało magnezu i żelaza, przez to byłam słaba, miałam zawroty głowy, a czasami nawet ból w sercu z powodu braku magnezu. Dzięki kuracji miodem gryczanym magnez i żelazo są w normie. Poprawiła się również moja pamięć i koncentracja, która była osłabiona w wyniku wyczerpania psychicznego. Bardzo polecam Wam ten miód.



1. Znacie firmę Huzar ?
2. Jakie miody najczęściej wybieracie ?
3. Próbowaliście któregoś z tych miodków, niekoniecznie z tej firmy ?

Have a nice day

Może Cię również zainteresować

56 komentarze

  1. O miód wrzosowy bardzo trudno. Z Wisły przywiozłam sobie miód z dodatkiem malin, były także inne i zachwycam się octem z bzu czarnego, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Bardzo chciałam spróbować miodu z malinami, ale niestety nie upolowałam takiego. Gdzie Pani go dokładnie kupiła ?

      Usuń
  2. Oh very interesting product!

    OdpowiedzUsuń
  3. cenne wskazowki kochana, ja uwielbiam wszystko co zawiera miodek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miód od zawsze lubiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Thanks a lot :D

    seems to be super interesting :)

    NEW OUTFIT POST | NEW WAYS.
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię miodek :) Mój tata od lat prowadzi pasiekę po dziadku :) Dlatego objadam się tym swojskim :) Ale taki wrzosowy jaki tutaj prezentujesz chętnie bym skosztowała. A eukaliptusowy to już w ogóle dla mnie totalna nowość :) W życiu o nim nie słyszałam :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Do niedawna miałam to szczęście, że miałam miód z najlepszego źródła - mój dziadek miał swoje ule i miałam miodek prosto od niego. Niestety dziadek odszedł, a babcia nie chcąc zajmować się tym wszystkim sama - wszystko sprzedała. Zostało mi jeszcze kilka słoików i używam w wyjątkowych okolicznościach. Uwielbiam miód.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie miodki z własnej pasieki to sama radość i przyjemność jedzenia :) Niektórzy niestety nie mają tego szczęścia i muszą kupować w dobrych źródłach w sklepach lub przez internet.

      Usuń
  8. Miód... kocham dodawać go do herbatki z cytryną, ale nie mogę przesadzać ze słodkościami. Od dawna stosuję go też do mojego ulubionego sosu na zimno. Dip musztardowo-miodowo-majonezowy robi furorę na wszystkich imprezach, na których pojawia się kurczak. Muszę wypróbować właściwości miodu na swoich włosach. Po testach z prostownicą straciły na kondycji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód jest dobry na wszystko, więc i na to Ci pomoże :) Oj, taki dip jest przepyszny :D

      Usuń
  9. Lovely post dear! Have a great weekend! xx

    OdpowiedzUsuń
  10. poszukam miodu wrzosowego stacjonarnie ;) cos czego szukam ;) pozdrawiam i obserwuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz tylko taką możliwość to proszę bardzo :)

      Usuń
  11. Bardzo ciekawy wpis i cieszę się, że przeczytałam na temat tych miodów :) na pewno z czasem kupię je :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że się czegoś nowego dowiedziałaś :)

      Usuń
  12. Nie kosztowałam nigdy miodu wrzosowego - muszę kiedyś spróbować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Miód faktycznie jest bardzo zdrowy. Skąd masz taką widzę na temat miodu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pracowałam w sklepie ze zdrową żywnością, dziadek mojej kuzynki ma pasiekę, a dodatkowo interesuję się produktami pszczelarskimi :)

      Usuń
  14. Tak znam firmę Huzar i od czasu do czasu kupuję właśnie ich miód, bo słyszałam, że miody tej marki są prawdziwe. Nie przykładam większej wagi do rodzaju miodu. Ważne, by był naturalny i słodki. Lubię używać miodu zamiast cukru, chociaż mało co słodzę. Czasami jednak się chce, więc miodzik to świetna sprawa :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam wszelkiej maści miody i jeżeli chcę coś posłodzić to tylko miodem. Cukru praktycznie w ogóle nie używam. Wyszły Ci bardzo fajne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tylko pamiętaj, że jeśli chcesz zachować cenne właściwości miodu to dodawaj go do letnich napojów :)

      Usuń
  16. Miód ma bardzo wiele właściwości, które zimą są nieocenionym pomocnikiem w utrzymaniu dobrego zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja zastąpiłam cukier miodem i to była dobra decyzja. Cukru nie jadam od długiego czasu i wszystko zastępuję miodem, bo ma tyle właściwości, że jest po prostu nieoceniony. Mam gdzies nawet rozpiskę, który miód na co jest najlepszy :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód ma bardzo dużo właściwości i jest mniej kaloryczny od zwykłego cukru :)

      Usuń
  18. Bardzo fajny post :) Ja midy uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O proszę, jak to wiele można dowiedzieć się o miodach! Właściwie żadnego z powyższych nigdy nie miałam okazji spróbować, ale jako wielki łasuch, chętnie bym to nadrobiła, a dodatkowo wyszłoby mi to na zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Cieszę się, że Twoja wiedza z zakresu miodu się poszerzyła :)

      Usuń
  20. Uwielbiam miody i zimą zamiast cuktru do herbaty staram się stosować miód ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Do miodu się przekonałam dopiero stosunkowo niedawno, bo około rok temu i muszę powiedzieć, że chętnie zakupiłabym sobie jeden z powyższych słoiczków. Może oprócz gryczanego - za nim akurat nie przepadam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Gryczany wbrew pozorom jest słodki, przyjemny w smaku i jest jednym z najzdrowszych miodów :)

      Usuń
  22. Hello,

    So lovely !

    Sarah, https://sarahmodeee.fr/

    OdpowiedzUsuń
  23. Jestem bardzo ciekawa tego miodu gryczanego:) Nie miałam okazji go jeszcze wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  24. coraz częściej używam miodu:)

    OdpowiedzUsuń
  25. miód to wciąż niedoceniany jeszcze produkt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam, ale co raz więcej ludzi sięga po miód zamiast cukru :)

      Usuń
  26. Great post, dear! Looks awesome!
    Hugs ♥

    OdpowiedzUsuń
  27. Miód właściwie dodaję tylko do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Las fotos de tu blog son estupendas!! Feliz año!!!

    OdpowiedzUsuń