Ekologiczny olej z róży piżmowej

29.1.16

Witajcie

Ten wpis będzie o róży piżmowej.
Teraz kilka słów o olejku z róży piżmowej.
Nierafinowany olej z róży piżmowej uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion róży rdzawej "Rosa aff. rubiginosa L".
Róża rdzawa jest zaliczana do grupy róż dzikich i występuje pospolicie prawie w całej Europie, także na terenie Polski.. Jednak za najcenniejszy, z uwagi na unikalną kombinację witaminy A w postaci kwasu trans-retinowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych, uważa się olej z róży rdzawej pochodzącej z upraw znajdujących się w chłodnym, wilgotnym górskim regionie południowo-centralnego Chile.
Przez mieszkańców podnóża Andów nazywany jest "Rosa Moschata" lub "Rosa Mosqueta" i stosowany przez nich w tradycyjnej pielęgnacji skóry i włosów.
Olej z róży piżmowej charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): linolowego (41-50%) i alfa-linolenowego (26 - 37%) oraz, kwasu retinowego (0.1 - 0.3 mg/kg), witaminy C, witaminy E oraz flawonoidów.
Kwasy tłuszczowe linolowy i alfa-linolenowy są jednymi ze składników zewnętrznej bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Naturalne lipidy naskórka ulegają uszkodzeniu, min. pod wpływem działania słońca i wolnych rodników, przez co zubożeniu ulega naturalna bariera ochronna skóry. NNKT zaaplikowane na skórę odbudowują jej fizjologiczne właściwości ochronne oraz powodują regenerację barier naskórkowych uszkodzonych czynnikami środowiskowymi. 


Produkt ten wybrałam sama dzięki uprzejmości firmy MAZIDŁA.
Możecie kupić go tutaj : klik .

Opis producenta :

Stosowany miejscowo poprawia wygląd uszkodzeń skóry wywołanych przez promieniowanie słoneczne, takich jak: bruzdy, zmarszczki i przebarwienia. Pobudza aktywność i zwiększa liczbę fibroblastów, co pozytywnie wpływa na zwiększenie ilości prawidłowo zbudowanego kolagenu w skórze właściwej. Zmarszczki dzięki temu ulegają wyraźnemu zmniejszeniu a skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna.
Kwas retinowy aplikowany na skórę w postaci oleju z róży może być w pełni bezpiecznie stosowany ponieważ, w przeciwieństwie do tretinoiny syntetycznej, nie wywołuje żadnych efektów ubocznych w postaci silnego podrażnienia skóry i działań teratogennych. 
Powyższa unikalna i bogata kombinacja substancji czynnych zawartych w oleju z róży piżmowej , czyni z niego rewelacyjny składnik kosmetyków o właściwościach odmładzających, przeciwzapalnych i regenerujących skórę starzejącą się i uszkodzoną słońcem.
Olej, z uwagi na możliwość regenerowania zbliznowaconych tkanek, jest także skutecznym środkiem na już istniejące rozstępy, oraz zapobiega ich powstawaniu, ponieważ regularne stosowanie go poprawia elastyczność skóry, zmiękcza ją i odpowiednio nawilża. Jest również cennym składnikiem kosmetyków redukujących blizny potrądzikowe i przebarwienia posłoneczne oraz regenerujących zniszczone i wypadające włosy.


Moje odczucia : 


www.mazidla.com
Olejek jest koloru lekko złotego ,więc stosuję go na noc . Stosowanie olejków na noc jest lepszym wyjściem niż nakładanie ich na twarz rano , ponieważ olejki długo się wchłaniają i twarz by się świeciła, nie mogłybyście też nałożyć podkładu. MI zapach nie przeszkadza (niestety nie pachnie on jak olejek z róży damasceńskiej) lecz mogą się znaleźć osoby, którym nie będzie odpowiadał ten zapach. Jak wiecie nie liczy się kolor czy zapach olejku lecz jego właściwości. Olejek świetnie nawilża skórę, nie zapycha porów , wygładza drobne zmarszczki mimiczne (po miesiącu stosowania), rozjaśnia przebarwienia (po miesiącu delikatnie, jak będziecie dłużej stosować to na pewno plamki znikną), świetnie goją się ślady po trądziku i różnego rodzaju krostkach, oraz zmniejsza widoczność rozstępów. Pomyślcie też jak na waszą skórę wpłynie dłuższe stosowanie tego olejku- po wielu latach Wasza skóra będzie wyglądać młodo i świeżo, nie będziecie miały głębokich zmarszczek, ponieważ olejek zapobiega ich powstawaniu,oraz co najważniejsze w składzie nie ma nic poza olejkiem z róży piżmowej co jest bardzo dużym plusem. Mówiąc w bardzo dużym skrócie jestem bardzo zadowolona z tego olejku.

Skład:

  • Rosa Moschata Seed Oil -  olejek z róży piżmowej 



Co sądzicie o tym olejku, stosowałyście podobne?
Bardzo dziękuję za każdy komentarz- odwdzięczam się :)
Miłego weekendu :)

Może Cię również zainteresować

0 komentarze