Zastosowanie i kilka słów o pikantnych papryczkach chili

7.10.18

Hi

Czy są tu obecni miłośnicy kuchni meksykańskiej lub pikantnych dań ? Jeśli tak to dzisiaj będzie post typowo dla Was. Każdy z nas słyszał już o papryczkach chili czy piri piri, a niektórzy nawet ich próbowali. Dla jednych papryczka chili jest bardzo ostra, a dal innych osób takich jak moja mama, papryczka chili jest za mało pikantna ;o Jednak na świecie jest wiele odmian ostrych papryczek, które znacznie przewyższają stopień ostrości papryczki chili.

Zapraszam Was również do zapoznania się z produktami Zakręcone Chili , które będę dla Was testowała. Uprzedzam, że jadam czasami pikantne potrawy, ale raczej nie jestem odporna na ich ostrość.


Pikantne papryczki mają wiele gatunków i odmian. Gdy je lepiej poznasz to zobaczysz, że mają szerokie zastosowanie w kuchni oraz w naturalnej medycynie. Przy przy pikantnych papryczkach bardzo ważne jest określenie jej ostrości. Do tego celu służy skala Scoviell'a (SHU). Określa ona zawartość kapsaicyny, czyli tej substancji która odpowiedzialna jest za ostrość w papryczce. Posiada 18 stopni ostrości (1 stopień- najmniejsza ostrość).

Papryczka piri piri - Piri Wampiri

Opis papryczki :
To mała papryczka o czerwonych lub fioletowych owocach. Uprawiana jest w Afryce Południowej i Zachodniej, ale można ją tez hodować na balkonie - sama sprawdziłam :) 
Jej skala ostrości to 175 000 jednostek, czyli 8 stopień ostrości.



Zastosowanie :
Sos Piri Wampiri można dodawać do marynat, past, sosów oraz do dań z kuchni meksykańskiej czy portugalskiej. Dodawałam go do burrito, chili con carne oraz do strogonowa.
W skład tego sosu wchodzi : papryka żółta, piri piri, palony czosnek, marchewka, skrobia kukurydziana, gorczyca, pieprz, sól, ocet jabłkowy.Po otwarciu słoiczka najpierw zauważamy pomarańczowy kolor sosu, a dopiero potem dociera do nas lekko pikantny zapach sosu.


Chili Habanero - Skwaszony Habanero

Opis papryczki : 
To średniej wielkości ostra papryczka, większa od piri piri, bardziej okrągła. Dojrzałe owoce są barwy żółtej, pomarańczowej lub czerwonej. To jedna z najostrzejszych papryk na świecie i większość ludzi nie może jej spożywać na surowo. Jej skala ostrości to 300 000 jednostek, czyli znajduje się na 8/9 stopniu ostrości.


Zastosowanie i moja opinia:
Sos można dodawać do marynat, sosów, zup, z chili con carne oraz wszystkich potraw z mięsem mielonym. W skład sosu wchodzi : chili Habanero czerwone, papryka czerwona, cebula, marchew, czosnek, sól, cukier, pieprz, gorczyca, skrobia kukurydziana, ocet jabłkowy. Skład jest naturalny, bez żadnych konserwantów czy polepszaczy smaków.
Po otwarciu słoiczka od razu można poczuć zapach lekko pikantnej papryki, a naszym oczom ukazuje się czerwono-pomarańczowy kolor sosu.


Naga Jolokia - Pani Jolanta

Opis papryczki :
Papryczka ta nazywana jest wężową papryką chili, ma czerwone, podłużne owoce, o długości 6 do 9 cm. Nazywana jest jedną z najostrzejszych papryk na świecie, ponieważ skala jej ostrości to 1 000 000 jednostek, czyli znajduje się na 11 z 18 stopniu ostrości.


Zastosowanie :
Ze względu na dużą ostrość, papryka ta polecana jest do marynat oraz jako niewielki dodatek do sosów czy dań kuchni meksykańskiej. Najlepiej spożywać ją na zimno, ponieważ ciepło tylko podnosi jej ostrość.
W skład tego sosu wchodzi : papryka żólta, chili Naga Jolokia, chili Habaner Lemon, mango z zalewą, marchewka, limonka, sól, ocet jabłkowy. Po otwarciu słoiczka możemy zobaczyć żółty kolor sosu i czujemy lekką ostrość papryki pomieszaną ze słodyczą mango, octu jabłkowego, marchewki i limonki.


Paryczka sproszkowana Naga Jolokia

Opis i zastosowanie :
W małym słoiczku znajduje się drobno pokruszona papryczka Naga Jolokia. Nie jest zmielona na pył, ale widoczne są malutkie kawałki wysuszonej papryczki oraz pestki. Po otwarciu słoiczka czuć jej ostrość, w końcu znajduje się na 11 z 18 stopni skali ostrości. Polecam dodawać niewielką ilość tej papryczki do gulaszów, sosów, zup, aby jej ostrość mogła sie równomiernie rozprowadzić na całe danie. Jak dla mnie jest bardzo ostra i dodaję jej tylko malutką szczyptę.





1. Słyszeliście o firmie Zakręcone Chili ?
2. Lubicie pikantne papryczki ?
3. Do czego dodajecie pikantne sosy?

Have a nice weekend

Może Cię również zainteresować

17 komentarze

  1. Ja z chili ostatnio zrobilam slodki sos chili ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Generalnie uwielbiam ostre jedzenie, dziś nawet próbowałam salsy z "ghost pepper" i... nie jest zbyt ostra. A myślałam że da czadu bo tyle ludzi o niej mówiło jakiś czas temu. Każdy ma inne kubki smakowe ;)
    Zapraszam! www.zuzu-zuzannaxx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z tym, że każdy ma inne kubki smakowe. To prawda, ta odmiana papryki podobno jest najostrzejsza na świecie.

      Usuń
  3. Love chilli so this looks delicious!
    xx

    http://www.mybeautrip.com

    OdpowiedzUsuń
  4. O tej firmie nie słyszałam - jednak mam w domu kilkanaście takich ostrych papryczek- w tym roku wyrosły na balkonie:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie odmiany masz na balkonie ? Bo ja mam peperoni i piri piri :)

      Usuń
  5. Pierwszy raz słyszę o tej firmie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Excellent post (as always)!Thank you very much :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o masakra ja takich ostrych rzeczy nie jem, bym musiala kilka litrów wody wypic po takiej papryczce, ale dużo osób wielbia takie rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woda niestety tu nie pomoże :( Trzeba sięgnąć po mleko :)

      Usuń
  8. Lubię paprykę, ale mam słabą tolerancję na te bardzo ostre :P

    OdpowiedzUsuń