Właściwości zdrowotne przypraw i ich zastosowanie
29.1.17Hallo
Kiedy przyrządzam potrawy to nie wyobrażam sobie, aby nie dodać do nich przypraw. Odkąd pamiętam to zawsze lubiłam dodać do jakiegoś dania szczyptę bazylii, kurkumy, itp. Przyprawy nadają potrawom niepowtarzalny smak i aromat. W swojej kuchni mam aż dwa koszyki przypraw, a kilka znajduje się jeszcze w słoiczkach nad kuchenką. Mimo tego nadal mam za mało miejsca, ponieważ co chwilę kupuję jakieś nowe przyprawy. Oprócz walorów smakowych przyprawy mają jeszcze wiele właściwości zdrowotnych. Bardzo proszę o kliki w linki. Poniżej opiszę kilka przypraw od BioIndygo
Czarnuszka
To chyba jedna z najlepszych przypraw na świecie. To roślina dorastająca do 60 cm. Jej kwiaty są białe wpadające w błękit. W tym roku zamierzam posadzić sobie w doniczce czarnuszkę z dwóch powodów. Jednym z nich są przepiękne kwiaty,a drugim to, że będę mieć własne nasiona czarnuszki, które przecież są takie drogocenne.
Czarnuszka jest chyba dobra na wszystko. Te małe, czarne nasionka wzmacniają odporność organizmu, są pomocne przy astmie, nadciśnieniu tętniczym i cukrzycy, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi. Ma działanie antygrzybicze, antybakteryjne i antywirusowe (podobnie jak czystek). Pomaga również przy atopowym zapaleniu skóry, trądziku młodzieńczym czy łuszczycy. Zawiera wapń, żelazo, selen i magnez. Wystarczy tylko dwa razy dziennie po pół łyżeczki zjeść tej przyprawy, aby pożegnać się z problemami skórnymi czy zdrowotnymi.
Ja osobiście stosuję czarnuszkę do wszystkiego. Daję kilka ziarenek na kanapki, dwie szczypty do sałatki, do kurczaka w ziołach.
Wadą tych wszystkich przypraw (z wyjątkiem kurkumy ) jest ich opakowanie. Trudno jest je otworzyć, a jak już nam się to uda (po rozcięciu nożyczkami) trzeba spiąć spinaczem lub małą klamerką. Możecie ją kupić tutaj : KLIK
Curry
Jest to mieszanka przypraw o różnych odmianach. Najpopularniejsza jest żółta i czerwona. W jej skład wchodzi: kurkuma,kozieradka, gałka muszkatołowa, kolendra, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, cynamon,imbir, goździki, kmin rzymski i sól.
Powiem szczerze, że po otwarciu opakowania zapach mnie nie zachwycił. Po przeczytaniu składu spodziewałam się bomby zapachowej, a tu czułam tylko chili, kmin rzymski i może kurkumę. Jeżeli chcecie tylko delikatnie wzbogacić aromat swojego dania to po tą przyprawę możecie sięgnąć. Równie dobrze możecie samemu przygotować taką mieszankę.
Możecie ją kupić tutaj : KLIK
Kurkuma
Przyprawa nazywana jest przez wielu "szafranem indyjskim" ze względu na swoje nieocenione właściwości zdrowotne oraz z uwagi na kolor. Wchodzi ona w skład mieszanki curry oraz jest ona podstawową w kuchni indyjskiej. Stosowana jest zewnętrznie oraz wewnętrznie. Wiele osób robi z niej maseczkę na twarz.
Ja stosowałam ją do marynaty mięsa oraz do ryżu. Trzeba uważać, żeby nie dodać jej za dużo. Do ryżu najlepiej dodać dwie szczypty na torebkę(tylko po ugotowaniu). Jej smak określiłabym jako neutralny. Należy również uważać, żeby nie rozsypać ją na blat, ponieważ bardzo trudno jest ją zmyć z powierzchni gładkich.
Kupić ją możecie tutaj: KLIK
Garam Masala
W jej skład wchodzą: goździki, gałka muszkatołowa, kumin, liść laurowy, cynamon, imbir, pieprz czarny.
Ta przyprawa przypadła mi najbardziej do gustu. Jak ją tylko otworzyłam to poczułam piękny, korzenny aromat. Na pierwsze wąchnięcie czuć kumin i gałkę muszkatołową. Mimo iż nie lubię samego kuminu to w tej mieszance bardzo mi smakował. Można dodać ją do grilowanych, pieczonych ziemniaków, do potraw kuchni indyjskiej, meksykańskiej, kurczaka, warzyw czy ryżu. Wszystko zależy od tego jakie danie chcemy przygotować.
Kupić ją możecie tutaj : KLIK
Czubryca czerwona
Ta przyprawa jest idealna do kuchni bułgarskiej. Mieszanka składa się z : rozmarynu, słodkiej papryki, cząbru, papryki ostrej, czosnku granulowanego, kozieradki i soli. Jest idealna do bigosu, strogonowa, spaghetti, pizzy, bigosu z cukinii, gulaszów, mięs i frytek.
Ma bardzo ładny aromat, bardzo podobny do Garam Masala.
Kupić ją możecie tutaj : KLIK
Pomidory z chili i oregano
W skład tej mieszanki wchodzą : suszone pomidory, oregano, bazylia, chili, cebula i sól.
Można ją dodawać do wszystkiego, a szczególnie w zimie, gdy nie ma warzyw i ziół, a chcemy podkreślić smak dania. Dodaję ją do marynat, sosów, duszonych warzyw, a nawet ziemniaków.
Kupić ją możecie tutaj : KLIK
Co sądzicie o tych przyprawach? Jakie najczęściej stosujecie ? Zakupiłybyście którąś z tych przypraw? Proszę o kliki w linki :)
Have a great weekend
Have a great weekend
60 komentarze
Po curry czasami sięgam :)
OdpowiedzUsuńJest świetne do wszystkiego :)
UsuńZ kurkumy lubię maseczkę :)
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
Ja jeszcze nigdy nie robiłam. Jak ją zmyjesz to masz trochę żółtą cerę?
UsuńUwielbiam doprawiać! Niestety często jest to wręcz zmorą;p Bardzo dobrze napisany post. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMój blog ♥ Serdecznie zapraszam !
Dziękuję :)
UsuńVery good blog post. I am following your blog. Have a nice day 😊
OdpowiedzUsuńwww.deryaninsporgunlugu.com
Thank you :)
UsuńThis is wonderfull. I am following you have a nice day ☺.
OdpowiedzUsuńhttps://www.meinbuntewelt.blogspot.com
Używam wszystkich :D co lepsze mam ok 40 jak nie lepiej różnych przypraw :P
OdpowiedzUsuńojejciu, to strasznie dużo :) Lepiej mieć więcej jak mniej :)
UsuńFajne są te przyprawy- Przyznam się, że są mi obce :)
OdpowiedzUsuńŚwietny post
My blog KLIK
Dzięki :) To szybciutko się z nimi zapoznaj :)
UsuńI love spices and I try to only buy organic spices, especially curry.
OdpowiedzUsuńHave a nice week
Me too :) I love natural spices.
UsuńUżywam tych przypraw! Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
Cieszę się :) Mam nadzieję, że jesteś z nich zadowolona :)
UsuńCzarnuszkę bardzo lubię stosować! :)
OdpowiedzUsuńhttps://lone-gunmens.blogspot.com
Ja używam jej do wszystkiego :)
UsuńKurkuma kiedyś nieźle zabarwiła mi dłonie :D
OdpowiedzUsuńtzanetat.blogspot.com
Mi zabarwiła ale blat i nie chce zejść.
UsuńNaprawdę ciekawy post! Nie wiedziałam o większości z tych cudownych właściwości... Dziękuję, że to napisałaś, czuję, że naprawdę mi pomożesz w kilku sprawach ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥,
MADEMOISELLE BLOG
Dzięki :) Cieszę, że się dowiedziałaś :) Mam taką nadzieję. Wpadaj częściej na mojego bloga.
UsuńKoniecznie muszę zainwestować w czarnuszkę.
OdpowiedzUsuńA kurkumę uwielbiam za uniwersalność. Lubię stosować ją również w pielęgnacji twarzy jako maseczka.
Nie używałam jej jako maseczkę, ale uwielbiam ją za jej działanie.
UsuńCzarnuszka jest niezastąpiona :) lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńGreat pictures! Lovely post!
OdpowiedzUsuńNatallia
www.genevainspiration.com
Thank you :)
Usuńja mam kilka ulubionych przypraw...tez kilka takich, ktore dodaje do jednego-dwoch dan, bo nie wiem, do czego sie jeszcze nadaja, dlatego lubie poczytac na ten temat i doksztalcic sie ;)
OdpowiedzUsuńTo wpadaj częściej na mojego bloga :)
Usuńuwielbiam przyprawy :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńJa również mam u siebie sporo przypraw i nie wyobrażam sobie dania bez nich :) Najbardziej lubię ryż z kurkumą <3
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo
Ja kiedyś dodałam za dużo kurkumy do ryżu i niestety był on gorzki :(
UsuńOgraniczam ostatnio sól i zastępuję ją właśnie przyprawami, uwielbiam kurkumę i imbir :)
OdpowiedzUsuńDobrze jest zakupić przyprawy naturalne, ponieważ te marketowe mają w sobie dużo soli.
UsuńUwielbiam przyprawy i mnóstwo stosuję w swojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńPrzyprawy są niezastąpione :D
UsuńThank you :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z tymi przyprawami. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Obserwuję.
UsuńTo zachęcam do zapoznania się z nimi :)
Usuńa to nie jest Garam Masala? :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam przyprawy, głównie ze względu na bogactwo smaków :) ich właściwości zdrowotne to świetny dodatek. pozdrawiam!
Masz racje :) Dziękuję za poprawienie mnie.
UsuńPrzyprawy są wszechstronne :D
Lubię doprawiac :)
OdpowiedzUsuńObserwuje liczę na to samo :p
Link do bloga http://zycie-kasi.blogspot.com/
Ja uwielbiam :)
Usuńteż goszczą w mojej kuchni, ostatnio nawet chciałam robić w nich porządek, ale się przeprowadzamy za tydzień, więc stwierdziłam, że zrobię to dopiero po przeprowadzce. ;) osobiście preferuję głównie zioła, ale curry czy kurkuma też pojawia się często. ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie.
http://poprostumadusia.blogspot.com/
Powodzenia z przeprowadzką :)
UsuńJa uwielbiam zioła. Sama hoduje je w doniczce, a zimą sięgam do tych suszonych :D
Przyprawy do wszystkiego 😊 Ale ostatnio staram się sprawdzać ich skład 😊😊
OdpowiedzUsuńTrzymaj tak dalej :)
UsuńI really love this!
OdpowiedzUsuńBloglovin
STYLEFORMANKIND.COM
Thank you :)
UsuńNie wiedziałam o tylu zastosowaniach przypraw...
OdpowiedzUsuńMega!
Pozdrawiam
Mój blog♡
Przyprawy mają mnóstwo zastosowań :)
Usuńswietny post!
OdpowiedzUsuńxoxo
Patinka
http://www.patinkasworld.com/
Dzięki :)
UsuńMogę śmiało powiedzieć, że przyprawy to moja miłość hahaah ;) ,ale szczerze powiem, nie znałam aż takich właściwości czarnuszki. Pomysł z zasianiem i zbieraniem nasion idealny. TEŻ tak zrobię ;) a co ... hahaha . Prowadzisz super blog - pozdrawiam Margot
OdpowiedzUsuńwww.iameverywoman.eu
Dziękuje :)
UsuńMam nadzieję, że wyjdzie nam z tą czarnuszką :D
Thank you :)
OdpowiedzUsuń