Właściwości zdrowotne przypraw i ich zastosowanie

29.1.17

Hallo


Kiedy przyrządzam potrawy to nie wyobrażam sobie, aby nie dodać do nich przypraw. Odkąd pamiętam to zawsze lubiłam dodać do jakiegoś dania szczyptę bazylii, kurkumy, itp. Przyprawy nadają potrawom niepowtarzalny smak i aromat. W swojej kuchni mam aż dwa koszyki przypraw, a kilka znajduje się jeszcze w słoiczkach nad kuchenką. Mimo tego nadal mam za mało miejsca, ponieważ co chwilę kupuję jakieś nowe przyprawy. Oprócz walorów smakowych przyprawy mają jeszcze wiele właściwości zdrowotnych. Bardzo proszę o kliki w linki. Poniżej opiszę kilka przypraw od BioIndygo



Czarnuszka 

To chyba jedna z najlepszych przypraw na świecie. To roślina dorastająca do 60 cm. Jej kwiaty są białe wpadające w błękit. W tym roku zamierzam posadzić sobie w doniczce czarnuszkę z dwóch powodów. Jednym z nich są przepiękne kwiaty,a drugim to, że będę mieć własne nasiona czarnuszki, które przecież są takie drogocenne.


Czarnuszka jest chyba dobra na wszystko. Te małe, czarne nasionka wzmacniają odporność organizmu, są pomocne przy astmie, nadciśnieniu tętniczym i cukrzycy, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi. Ma działanie antygrzybicze, antybakteryjne i antywirusowe (podobnie jak czystek). Pomaga również przy atopowym zapaleniu skóry, trądziku młodzieńczym czy łuszczycy. Zawiera wapń, żelazo, selen i magnez. Wystarczy tylko dwa razy dziennie po pół łyżeczki  zjeść tej przyprawy, aby pożegnać się z problemami skórnymi czy zdrowotnymi.
Ja osobiście stosuję czarnuszkę do wszystkiego. Daję kilka ziarenek na kanapki, dwie szczypty do sałatki, do kurczaka w ziołach.
Wadą tych wszystkich przypraw (z wyjątkiem kurkumy ) jest ich opakowanie. Trudno jest je otworzyć, a jak już nam się to uda (po rozcięciu nożyczkami) trzeba spiąć spinaczem lub małą klamerką. Możecie ją kupić tutaj : KLIK

Curry

Jest to mieszanka przypraw o różnych odmianach. Najpopularniejsza jest żółta i czerwona. W jej skład wchodzi: kurkuma,kozieradka, gałka muszkatołowa, kolendra, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, cynamon,imbir, goździki, kmin rzymski i sól.
Stosuje się je do dań mięsnych, warzyw, ryżu i sosów.

Powiem szczerze, że po otwarciu opakowania zapach mnie nie zachwycił. Po przeczytaniu składu spodziewałam się bomby zapachowej, a tu czułam tylko chili, kmin rzymski i może kurkumę. Jeżeli chcecie tylko delikatnie wzbogacić aromat swojego dania to po tą przyprawę możecie sięgnąć. Równie dobrze możecie samemu przygotować taką mieszankę.
Możecie ją kupić tutaj : KLIK

Kurkuma

Przyprawa nazywana jest przez wielu "szafranem indyjskim" ze względu na swoje nieocenione właściwości zdrowotne oraz z uwagi na kolor. Wchodzi ona w skład mieszanki  curry oraz jest ona podstawową w kuchni indyjskiej. Stosowana jest zewnętrznie oraz wewnętrznie. Wiele osób robi z niej maseczkę na twarz.
Ja stosowałam ją do marynaty mięsa oraz do ryżu. Trzeba uważać, żeby nie dodać jej za dużo. Do ryżu najlepiej dodać dwie szczypty na torebkę(tylko po ugotowaniu). Jej smak określiłabym jako neutralny. Należy również uważać, żeby nie rozsypać ją na blat, ponieważ bardzo trudno jest ją zmyć z powierzchni gładkich.
Kupić ją możecie tutaj: KLIK

Garam Masala

W jej skład wchodzą: goździki, gałka muszkatołowa, kumin, liść laurowy, cynamon, imbir, pieprz czarny.
Ta przyprawa przypadła mi najbardziej do gustu. Jak ją tylko otworzyłam to poczułam piękny, korzenny aromat. Na pierwsze wąchnięcie czuć kumin i gałkę muszkatołową. Mimo iż nie lubię samego kuminu to w tej mieszance bardzo mi smakował. Można dodać ją do grilowanych, pieczonych ziemniaków, do potraw kuchni indyjskiej, meksykańskiej, kurczaka, warzyw czy ryżu. Wszystko zależy od tego jakie danie chcemy przygotować.
Kupić ją możecie tutaj : KLIK

Czubryca czerwona

Ta przyprawa jest idealna do kuchni bułgarskiej. Mieszanka składa się z : rozmarynu, słodkiej papryki, cząbru, papryki ostrej, czosnku granulowanego, kozieradki i soli. Jest idealna do bigosu, strogonowa, spaghetti, pizzy, bigosu z cukinii, gulaszów, mięs i frytek.
Ma bardzo ładny aromat, bardzo podobny do Garam Masala.
Kupić ją możecie tutaj : KLIK

Pomidory z chili i oregano

W skład tej mieszanki wchodzą : suszone pomidory, oregano, bazylia, chili, cebula i sól.
Można ją dodawać do wszystkiego, a szczególnie w zimie, gdy nie ma warzyw i ziół, a chcemy podkreślić smak dania. Dodaję ją do marynat, sosów, duszonych warzyw, a nawet ziemniaków.
Kupić ją możecie tutaj : KLIK

Co sądzicie o tych przyprawach? Jakie najczęściej stosujecie ? Zakupiłybyście którąś z tych przypraw? Proszę o kliki w linki :)

Have a great weekend

Może Cię również zainteresować

60 komentarze

  1. Z kurkumy lubię maseczkę :)

    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze nigdy nie robiłam. Jak ją zmyjesz to masz trochę żółtą cerę?

      Usuń
  2. Uwielbiam doprawiać! Niestety często jest to wręcz zmorą;p Bardzo dobrze napisany post. Pozdrawiam :)
    Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Very good blog post. I am following your blog. Have a nice day 😊
    www.deryaninsporgunlugu.com

    OdpowiedzUsuń
  4. This is wonderfull. I am following you have a nice day ☺.

    https://www.meinbuntewelt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Używam wszystkich :D co lepsze mam ok 40 jak nie lepiej różnych przypraw :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojejciu, to strasznie dużo :) Lepiej mieć więcej jak mniej :)

      Usuń
  6. Fajne są te przyprawy- Przyznam się, że są mi obce :)
    Świetny post
    My blog KLIK

    OdpowiedzUsuń
  7. I love spices and I try to only buy organic spices, especially curry.
    Have a nice week

    OdpowiedzUsuń
  8. Używam tych przypraw! Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Mam nadzieję, że jesteś z nich zadowolona :)

      Usuń
  9. Czarnuszkę bardzo lubię stosować! :)
    https://lone-gunmens.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurkuma kiedyś nieźle zabarwiła mi dłonie :D
    tzanetat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Naprawdę ciekawy post! Nie wiedziałam o większości z tych cudownych właściwości... Dziękuję, że to napisałaś, czuję, że naprawdę mi pomożesz w kilku sprawach ;)

    Pozdrawiam ♥,
    MADEMOISELLE BLOG

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Cieszę, że się dowiedziałaś :) Mam taką nadzieję. Wpadaj częściej na mojego bloga.

      Usuń
  12. Koniecznie muszę zainwestować w czarnuszkę.
    A kurkumę uwielbiam za uniwersalność. Lubię stosować ją również w pielęgnacji twarzy jako maseczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używałam jej jako maseczkę, ale uwielbiam ją za jej działanie.

      Usuń
  13. Czarnuszka jest niezastąpiona :) lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Great pictures! Lovely post!
    Natallia
    www.genevainspiration.com

    OdpowiedzUsuń
  15. ja mam kilka ulubionych przypraw...tez kilka takich, ktore dodaje do jednego-dwoch dan, bo nie wiem, do czego sie jeszcze nadaja, dlatego lubie poczytac na ten temat i doksztalcic sie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja również mam u siebie sporo przypraw i nie wyobrażam sobie dania bez nich :) Najbardziej lubię ryż z kurkumą <3

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś dodałam za dużo kurkumy do ryżu i niestety był on gorzki :(

      Usuń
  17. Ograniczam ostatnio sól i zastępuję ją właśnie przyprawami, uwielbiam kurkumę i imbir :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze jest zakupić przyprawy naturalne, ponieważ te marketowe mają w sobie dużo soli.

      Usuń
  18. Uwielbiam przyprawy i mnóstwo stosuję w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pierwszy raz spotykam się z tymi przyprawami. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. a to nie jest Garam Masala? :)
    uwielbiam przyprawy, głównie ze względu na bogactwo smaków :) ich właściwości zdrowotne to świetny dodatek. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje :) Dziękuję za poprawienie mnie.
      Przyprawy są wszechstronne :D

      Usuń
  21. Lubię doprawiac :)
    Obserwuje liczę na to samo :p
    Link do bloga http://zycie-kasi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. też goszczą w mojej kuchni, ostatnio nawet chciałam robić w nich porządek, ale się przeprowadzamy za tydzień, więc stwierdziłam, że zrobię to dopiero po przeprowadzce. ;) osobiście preferuję głównie zioła, ale curry czy kurkuma też pojawia się często. ;)
    pozdrawiam serdecznie.
    http://poprostumadusia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia z przeprowadzką :)
      Ja uwielbiam zioła. Sama hoduje je w doniczce, a zimą sięgam do tych suszonych :D

      Usuń
  23. Przyprawy do wszystkiego 😊 Ale ostatnio staram się sprawdzać ich skład 😊😊

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie wiedziałam o tylu zastosowaniach przypraw...
    Mega!
    Pozdrawiam
    Mój blog♡

    OdpowiedzUsuń
  25. swietny post!
    xoxo
    Patinka
    http://www.patinkasworld.com/

    OdpowiedzUsuń
  26. Mogę śmiało powiedzieć, że przyprawy to moja miłość hahaah ;) ,ale szczerze powiem, nie znałam aż takich właściwości czarnuszki. Pomysł z zasianiem i zbieraniem nasion idealny. TEŻ tak zrobię ;) a co ... hahaha . Prowadzisz super blog - pozdrawiam Margot
    www.iameverywoman.eu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :)
      Mam nadzieję, że wyjdzie nam z tą czarnuszką :D

      Usuń