Makarony dla osób będących na diecie bezglutenowej i chorych na celiakie

20.9.17

Hi

Dzisiaj opowiem Wam trochę o glutenie  i pokaże Wam produkty, a w szczególności makarony dla osób będących na diecie bezglutenowej.


Co to jest gluten ?

Gluten to taka frakcja białka występująca naturalnie w niektórych zbożach. Należą do nich : pszenica, żyto, jęczmień i owies (zawiera białko, które u niektórych wywołuje alergie). Wszystkie inne zboża są pozbawione glutenu. Należą do nich : sorgo, gryka, proso, ryż, kukurydza, komosa ryżowa (quinoa) i amarantus.


Czy dieta bezglutenowa ma sens?

Ta dieta nazywana jest dietą eliminacyjną, ponieważ wyłączamy ze swojego pożywienia całkowicie jeden składnik. W takiej diecie należy zamienić pszenicę, żyto, jęczmień innymi zbożami oraz uzupełniać niedobory mikroelementów. Osoby, które na własną rękę stosują taką dietę, często mają niedobory żelaza, witamin z grupy B, które znajdują się w pieczywie. Dietę taką powinny stosować tylko osoby chore na celiakię lub osoby uczulone na gluten. W żadnym wypadku nie powinno to byc wynikiem mody, bo możemy sobie bardziej zaszkodzić.


Kto nie powinien spożywać produktów bogatych w gluten ?

Z pewnością produktów z glutenem powinny używać osoby chore na celiakię. Jest to choroba cechująca się wrodzoną nietolerancją glutenu. Gdy taka osoba zje produkt z glutenem to wtedy jego żołądek nie strawi w pełni glutenu i to może wywołać wiele niepożądanych reakcji co w konsekwencji może doprowadzić do nieżytu żołądka, zaniku kosmków jelitowych (są one odpowiedzialne za wchłanianie składników pokarmowych). Po  produkty bezglutenowe powinny sięgnąć tez osoby mające nadwrażliwość na to białko. Celiakia jest chorobą nieuleczalną, ale taką nadwrażliwość na gluten można wyleczyć odpowiednią dietą. Oczywiście najpierw powinniśmy potwierdzić to odpowiednimi badaniami zanim zaczniemy ingerować w swoją dietę.


Makaron Fusilli Sotelli


Ten makaron to pospolite świderki, tylko oczywiście nie zawiera glutenu. Wykonany jest z mąki kukurydzianej, w 100 % naturalny. Idealny do warzywnych zapiekanek oraz do dań bezmięsnych lub do dań na słodko. Kupić go możecie tutaj : KLIK
Wszystkie makarony z tej firmy:
*nie zawierają glutenu
* są w miarę tanie- wielki plus za to, kosztują dosłownie kilka złotych za paczkę
*są bardzo podobne w smaku do tych zawierających gluten
*gotują się tak samo szybko jak makarony tradycyjne

Makaron Capellini Sotelli

To makaron w postaci nitek. Nie zawiera GMO. Jest idealny do potraw wegetariańskich, do zup oraz do rosołu. Niedzielny rosołek z tym makaronem to prawdziwa przyjemność. Krótko się gotuje i jest dobry w smaku. Kupić go możecie tutaj : KLIK


Makaron Penne Sotelli

Uwielbiam ten makaron, ponieważ ma kształt rurek i nadaje się do wielu potraw. Cudownie prezentuje się na talerzu, jest miękki i nie rozpada się w trakcie gotowania. Ja dodawałam go głównie do potraw z kurczaka, sałatek makaronowych. To mój najlepszy makaron :)
Kupić go możecie tutaj : KLIK


Makaron Bucatini 

Ten makaron bardzo przypomina makaron do spaghetti. Jest od niego trochę grubszy i twardszy. Jest idealny do różnego rodzaju dań z makaronem w roli głównej np.: makaron z bazyliowym pesto.  
W składzie tego makaronu znajdziecie tylko mąkę kukurydzianą i wodę. Dzięki temu ma niski indeks glikemiczny, a więc nie powoduje gwałtownego skoku insuliny do krwi. Po spożyciu tego makaronu na długo towarzyszy uczucie sytości. Kupić go możecie tutaj : KLIK


Makaron Gnocchi Sotelli 

To makaron o kształcie muszli. Po ugotowaniu oczywiście są dużo większe i nadają się do faszerowania. Możecie ugotować ten makaron, a potem dodać do niego farsz złożony z usmażonego kurczaka, pomidorów suszonych, papryki i orzeszków pinii i na wierzch posypać serem. Całość trzeba zapiec kilka minut na patelni.Kupić go możecie tutaj : KLIK


Makaron Macaroni 

To pospolite tak zwane kolanka. Osobiście nigdy ich nie używałam, ale moja mama czasami po nie sięgała.
Makaron ten nie zawiera pszenicy, jaj, cukru, soli ani konserwantów. Mogą po niego sięgnąć osoby na diecie bezglutenowej, cukrzycy i osoby dbające o linię. Kupić go możecie tutaj : KLIK


Makaron Speghetti 

Jest to typowy, długi makaron. Nie łamie się podczas gotowania, nie klei się po ugotowaniu - ideał. Mimo, że nie jestem na diecie bezglutenowej to z chęcią jeszcze raz go kupię. Taki makaron używałam tylko i wyłącznie do przygotowania spaghetti. Kupić go możecie tutaj : KLIK

Makaron Animals i makaron alhabet

To makaron przeznaczony głównie dla dzieci, chociaż dorośli też mogą go zjeść. Małe makaronowe zwierzątka oraz literki aż zachęcają do zjedzenia ich.
Makarony ten zawierają więcej błonnika od tradycyjnego makaronu, ponieważ są zrobione z mąki kukurydzianej. Są bogate w witaminy A,B,E, żelazo, magnez, fosfor, potas. 
Kupić je możecie tutaj : makaron Animals makaron Alphabet


1. Co sądzicie o tych makaronach?
2. Znacie tą firmę ?
3. Jesteście na diecie bezglutenowej czy raczej się tym nie przejmujecie ?

Have a nice evening

Może Cię również zainteresować

25 komentarze

  1. Współczuję osobom, które muszą się pilnowac z jedzeniem na każdym kroku :) Dieta bezglutenowa dla osób zdrowych, a chorych robi ogromną różnice. Swoją drogą to super, że teraz osoby chore mają taki duży wybór składników, które im nie zaszkodzą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, Niestety jak już się zacznie chorować to dieta jest bardzo ważna i trzeba się pilnować.

      Usuń
  2. dobrze, że powstają produkty dla osób chorych na celiakię. Na pewno ułatwia im to życie

    OdpowiedzUsuń
  3. Te produkty są ułatwieniem dla osób, które nie mogą jeść glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dużo osób nie toleruje glutenu, więc musi pilnować składu jedzenia. Cieszę się, że teraz mają coraz większy wybór produktów spożywczych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znam się na tych makaronach, ale przynajmniej w końcu dowiedziałam się o co z tym glutenem chodzi! :D
    Zapraszam! www.zuzu-zuzannaxx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. W prawdzie nie mam problemów z nietolerancją glutenu, ale gdybym miała to byłabym zadowolona, że są takie makarony, bo je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawniej osoby nietolerujące glutenu musiały całkowicie zrezygnować z produktów zawierających konkretne zboża. Teraz mają duże ułatwienie :)

      Usuń
  7. Dieta bezglutenowa to musze przyznac, ze bardzo spory wydatek :/

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym spróbowała ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo dobry :)
      A który konkretnie byś spróbowała ?

      Usuń
  9. Ja nie unikam jakoś szczególnie glutenu, ale staram się za to unikać pszenicy. Więc to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Na szczęście nie mam tego problemu...

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam różnego rodzaju makarony. Ostatnio dowiedziałam się, że sam makaron nie tuczy. To tylko i wyłącznie nasze dodatki do potraw powodują, że stają się one kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń