Wszystko o kaszy jaglanej i płatkach jaglanych

1.9.17

Hi

W dzisiejszym poście opowiem Wam o mojej ulubionej kaszy- kaszy jaglanej, a przy okazji o płatkach jaglanych. Dowiecie się jakie właściwości mają te produkty, jak je przyrządzać, do czego dodawać oraz o ich korzyściach zdrowotnych.


Kasza jaglana

Jest najstarszą kaszą na świecie, a otrzymuje się ją z ziaren prosa. Ma mało skrobi, ale za to dużo białka występującego w łatwo przyswajalnej formie. Zawiera witaminę B1, B2, B6, E oraz żelazo, miedź, krzemionkę, lecytynę.


Witamina B1 bierze udział w metabolizmie węglowodanów, wspomaga procesy koncentracji i myślenia, wzmacnia odporność. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1 dla kobiet wynosi 1,1mg , a dla mężczyzn 1,3g.
Witamina B2 (ryboflawina) pomaga utrzymać odpowiednie pH organizmu, wspomaga wzrok, poprawia odporność.Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę jest takie samo jak w przypadku witaminy B1.
Witamina B6 zmniejsza objawy menopauzy i obniża zespół napięcia przedmiesiączkowego, zapobiega tworzeniu się kamieni oraz działa jak naturalny środek przeciwbólowy. U kobiet dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 wynosi od 13,3-2g. Kobiety w trakcie laktacji i w ciąży powinny spożywać najwięcej tej witaminy. U mężczyzn dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę wynosi 1,3-1,7 g, im starszy mężczyzna tym większe zapotrzebowanie.
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, a więc chroni nasz organizm przed starzeniem się, przeciwdziała zakrzepom, jest współodpowiedzialna za prawidłowy rozwój płodu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi u kobiet 8 mg, a u mężczyzn 10 mg.


Żelazo wzmacnia odporność, usuwa szkodliwe substancje z wątroby, umożliwia pobieranie tlenu mięśniom, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych w szpiku kostnym. Pamiętajcie, że wchłanianie żelaza pomaga witamina C !!! Zalecane dzienne spożycie tego pierwiastka wynosi 10 mg dla kobiet i dla mężczyzn.
Miedź razem z żelazem bierze udział w transporcie krwi do komórek, poprawia odporność organizmu i chroni przed starzeniem się organizmu, dzięki niej powstaje melanina. Jej przyswajalność polepszają produkty mięsne. Najwięcej miedzi zawiera kakao, bo aż 3,71 mg w 100 g produktu. Kobiety i mężczyźni powinni codziennie spożyć 0,9 mg tego pierwiastka.
Krzemionka ułatwia przyswajanie aż 70 pierwiastków niezbędnych do do funkcjonowania naszego organizmu. Pierwiastek ten odpowiada za kondycję włosów, skóry i paznokci, przyspiesza zrosty kości oraz zapobiega miażdżycy. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 25 mg. Znajdziecie go w skrzypie polnym, pokrzywie, w otrębach.
Lecytyna chroni organizm przed wolnymi rodnikami, przyspiesza regenerację o wysiłku, chroni wątrobę, wspomaga procesy zapamiętywania. Dzienne zapotrzebowanie na lecytynę wynosi 2 g. Znajdziecie ją w orzechach, w rybach, ziarnach słonecznika.

Kasza jaglana może być spożywana przez osoby będące na diecie bezglutenowej, chorującym na celiakię oraz osoby mające niedokrwistość. Jest ona idealnym lekarstwem na katar, ponieważ wysusza nadmiar wydzieliny. Kasza jaglana razem z kaszą gryczaną mają właściwości zasadotwórcze, a więc odgrywają szczególną rolę w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Przygotowanie kaszy jaglanej często bywa kłopotliwe. Gotując kaszę jaglana pierwszy raz postępowałam tak jak przy gotowaniu kaszy perłowej. Niestety popełniłam wielki błąd, ponieważ po ugotowaniu kasza była tak gorzka, że nie dało się jej zjeść. Wiem, że dużo osób ma problem z tym jak gotować kaszę jaglaną, więc teraz podzielę się z Wami moją wiedzą.
Na początku należy wsypać odpowiednią ilość kaszy do szklanki (przypuśćmy, że jest to 1 szklanka kaszy, która wystarczy dla trzech dorosłych osób). Następnie wsypujemy ją na sitko i płuczemy wodą, a po chwili zalewamy kaszę wrzątkiem- w ten sposób pozbywamy się goryczki. Na 1 szklankę kaszy przypadają 2 szklanki wody, 1 łyżeczka soli oraz 2 łyżeczki oleju. Na gotującą się wodę wsypujemy kaszę i od razu ją mieszamy. Uwaga !!! Kaszę jaglaną mieszamy od razu po wrzuceniu na wrzątek, a potem już jej nie mieszamy. Gotujemy ją przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy ją z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie kasza jest gotowa do spożycia.

Płatki jaglane

Płatki jaglane zawierają te same witaminy i pierwiastki co wyżej opisana kasza jaglana. Dodatkowo korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, polepszają trawienie i zapobiegają zaparciom. Usprawniają działanie nerek ze względu na swoje moczopędne właściwości.
Płatki jaglane z powodzeniem można dodawać do owoców, muesli czy koktajli na bazie mleka. Najlepiej jest je gotować na mleku. Proporcje są takie same jak w przypadku kaszy jaglanej. Na 1 szklankę płatków dajemy 2 szklanki mleka. Wrzucamy płatki do zimnego mleka i czekamy aż mleko się zagotuje. Uwaga !!! Musicie je gotować na wolnym ogniu, aby się nie przypaliły. Jak już mleko się zagotuje to należy zdjąć je z gazu i pozostawić pod przykryciem na 5 minut.
Kupić je możecie tutaj : propharma24.pl





1. Co sądzicie o tych produktach ?
2. Używaliście kaszy jaglanej i płatków jaglanych ?
3. Często jecie kaszę ?

Have a nice Friday

Może Cię również zainteresować

29 komentarze

  1. Przyznam, że nie lubię kaszy jaglanej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaglaną kaszę lubię choć wolę grykę ;) za to jęczmiennej nienawidzę :P

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię tę kaszę :) masę rzeczy można z niej wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kaszę jaglaną i często ją ostatnio jem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam, ciekawi mnie jak smakuje:)

    http://sandziv.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Interessting post thanks for sharing 😊
    www.deriasworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Płatków jaglanych nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I love millet, it is so healthy.
    Have a good weekend

    OdpowiedzUsuń
  10. Szczerze mówiąc to nie jestem pewna czy ją wcześniej jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię jaglanki na mleku, ale częścią przygotowuję je z płatków niż kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. m kasze jaglaną , smakuje przepysznie na słono i słodko <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Nawet nie wiedziałam, że mają aż tyle zalet, ja niestety bardzo rzadko chociaż planuje to zmienić ! ;)

    OdpowiedzUsuń