Właściwości i zastosowanie miodu jesienią

24.9.18

Hi

Jeszcze nie tak dawno temu pisałam Wam, że jesień zbliża się do nas wielkimi krokami, a już jutro będzie pierwszy dzień kalendarzowej jesieni. Już od dwóch tygodni w Tarnowie daje się wyczuć tę porę roku. Liście zaczęły przybierać różnorakie barwy, zaczynając od żółtego, a na czerwonym kończąc. Poranki, wieczory i noce są zdecydowanie chłodniejsze niż jeszcze dwa tygodnie temu. Taka zmiana niestety nie służy naszej odporności oraz psychice. W dzisiejszym poście przedstawię Wam jeden produkt, który pozwoli Wam się uporać z tymi problemami - chodzi oczywiście o miód.
Zapraszam Was również do zapoznania się z ofertą miodów Huzar




Miód lawendowy

Opis produktu :
Miód ten pochodzi z Hiszpanii, a wytworzony jest z pyłku kwiatowego pochodzącego z lawendy wąskolistnej i szerokolistnej. Oba te gatunki roślin mają szerokie właściwości zdrowotne. Miodzik znajduje się w słoiczku o pojemności 400 g, ma płynną konsystencje, złocistą barwię i łagodny smak z delikatną nutką lawendy. Miód ten należy do miodów o najwyższej jakości.



Właściwości zdrowotne :
Zajmijmy się troszkę składem chemicznym miodu. We wszystkich miodach można znaleźć cukry proste, witaminy, biopierwiastki, olejki eteryczne pochodzące z danego gatunku rośliny oraz flawonoidy. Dodatkowo w miodzie lawendowym można znaleźć luteolinę, kemferol, apigeninę, izoramentynę.
Miód lawendowy polecany jest w okresie zachorowań, czyli od października do kwietnia włącznie. Dzięki temu zapewnimy sobie mocną odporność i unikniemy wielu przeziębień czy innych, cięższych chorób. Jest on pomocny przy chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych. Posiada właściwości regenerujące, antyseptyczne, odprężające i kojące. Polecany jest również w chorobach serca i krążenia oraz układu moczowego (świetnie sprawdzi się przy zapaleniu pęcherza). Dodatkowo olejki eteryczne pochodzące z lawendy pomagają nam się odprężyć, uspokoić, wyciszyć.



Moja opinia :
Miodzik ten jest jednym z moich ulubionych miodów, ponieważ jest dosyć słodki w smaku z wyczuwalną korzenną nutką oraz lekkim aromatem lawendy. Ten miodzik, który widzicie na zdjęciach ma barwę raczej brunatno-złocistą niż złotą, ale nie ma się czym przejmować, ponieważ miody mogą się lekko różnić między sobą barwą czy aromatem.
Miód ten używałam do herbaty, smoothie, do deserów czy ciast ze względu na jego korzenny i lawendowy aromat.
Miód ten pomógł mi szczególnie w stanach napięcia nerwowego, łagodził stres i jego skutki. Pomógł mi też przy zapaleniu pęcherza - do herbaty dodawałam miód lawendowy i sok z żurawiny.
Proces krystalizacji rozpoczyna się szybko w przypadku miodu lawendowego, bo już po kilku miesiącach od daty zebrania miodu. To że miód ulegnie krystalizacji nie pozbawia go właściwości zdrowotnych, krystalizacja jest naturalnym procesem zachodzącym w miodzie.



Zastosowanie :
Polecany jest do deserów, ciast, lodów ze względu na swój słodki smak i aromat. Można go też użyć do owoców zamiast cukru. Polecam dodać kilka łyżeczek do owocowych smoothie czy koktajli. Można też słodzić nim herbatę, ale pamiętajcie że miodu nie wolno dodawać do gorącej wody, trzeba odczekać 20 minut od momentu gotowania się wody. Spożywając miód na zimno zachowujemy wszystkie jego dobroczynne właściwości - pamiętajcie o tym !!!
Kupić go możecie tutaj : miód lawendowy Huzar


Miód lipowy 

Właściwości lecznicze :
Miód lipowy jest jednym z najzdrowszych miodów. Polecany jest dla wzmocnienia odporności, przy przeziębieniu, grypie, chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych, kaszel. Ma działanie wykrztuśne, napotne, wzmacnia organizm i działa lekko nasennie. Jako jeden z niewielu miodów wykazuje silne działania antybiotyczne.



Moja opinia :
Miód lipowy znajduje się w słoiczku o pojemności 500 g. Można kupić mniejszą pojemność 400 g lub nawet litrowy słoik. Jest on koloru złotego z domieszką pomarańczowego, pachnie pięknie lipą, a w smaku jest lekko słodki z dodatkiem lekkiej goryczki.
Miód lipowy pomógł mi wyleczyć się z przeziębienia, wzmocnił moją odporność. Sięgałam po niego również gdy miałam ochotę na coś słodkiego :) Dzięki temu dostarczyłam sobie "zdrowego" cukru razem z minerałami i witaminami :)



Zastosowanie :
Ze względu na swoje właściwości lecznicze polecany jest do spożywania na zimno. Można użyć do zamiast cukru do letniej herbaty, dodać do koktajli, dodać łyżeczkę do letniej wody z cytryną, jako jeden ze składników mikstur podnoszących odporność, czy po prostu zjeść łyżeczkę miody, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Kupić go możecie tutaj : miód lipowy Huzar


Miód spadziowy

Opis :
Miód ten pochodzi z soków drzew iglastych - jodły i świerka. Dokładniej mówiąc tymi sokami żywi się kilka gatunków owadów m.in : mszyce. Spadź to inaczej mówiąc wydaliny tych owadów, ale nie odchody. Pszczoły zbierają te wydaliny i zanoszą je do ula. Miód spadziowy jest dużo bardziej cenniejszy i zdrowszy niż miód nektarowy ze względu na obecność wielu witamin, minerałów. Ponadto miody spadziowe nie są zbierane co roku i dlatego są trochę droższe od miodów nektarowych.



Moja opinia :
Miód ten znajduje się w słoiczku o pojemności 400 g. Ma on brązową barwę, jest płynny, a pachnie bardzo ładnie, dopiero co zerwanym igliwiem - kojarzy mi się on ze Świętami Bożego Narodzenia, gdzie zrywa się gałązki jodły na stroiki - uwielbiam ten zapach :) Smak ma o dziwo słodki i łagodny, spodziewałam się że będzie gorzki z korzenną nutą, więc bardzo miło mnie zaskoczył :) Tak jak wcześniej wspominałam, że jego zapach kojarzy mi się ze świętami, tak samo jak czarna herbata z dodatkiem cynamonu, wanilii, kardamonu i słodkich ciasteczek, więc postanowiłam dodawać do właśnie do herbaty, aby przywołać w myślach czas świąt :) Kupić go możecie tutaj : miód ze spadzi iglastej Huzar


Właściwości lecznicze :
Miód ze spadzi iglastej jest jednym z najzdrowszych miodów. Zawiera mnóstwo biopierwiastków, które pomagają nam wzmocnić i zregenerować organizm. Polecany jest szczególnie dla osób mających anemię (zawiera mnóstwo żelaza ), osób pracujących umysłowo, w okresie silnego stresu czy po różnego rodzaju operacjach. Dodatkowo ma działanie antyseptyczne, wykrztuśne, przeciwzapalne, odtruwające organizm. Wskazany jest szczególnie dla osób które odbyły kuracje szkodliwymi lekami lub biorą bardzo duże ilości leków, po chemio czy radioterapii.



1. Używacie miodu ?
2. Jaki miód najbardziej lubicie ?
3. Do czego wykorzystujecie miód ?

Have a nice weekend

Może Cię również zainteresować

31 komentarze

  1. Uwielbiam miod, zarowno do jedzenia jak i pielegnacji. Moim hitem jest zel z miodem do oczyszczania twarzy od Nuxe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze go nie miałam, ale z pewnością go wypróbuję :)

      Usuń
  2. lubię miód :) często wykorzystuję w kuchni :) a mój faworyt to miód gryczany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód gryczany jest bardzo zdrowy i polecany przy anemii czy chorobach związanych z układem krążenia :)

      Usuń
  3. Uwielbiam, również w domowych kosmetykach☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód oprócz właściwości zdrowotnych posiada też właściwości poprawiające stan skóry :)

      Usuń
  4. Miód zawsze wykorzystuje do słodzenia kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodzisz kawę parzoną czy rozpuszczalną ? W sumie to pierwszy raz słyszę, żeby ktoś słodził kawę miodem :)

      Usuń
  5. Nienawidzę miodu :( A szkoda, bo widzę że ma ciekawe zastosowania.

    Najlepszy Blog Monki

    OdpowiedzUsuń
  6. Miód ratuje mnie podczas przeziębienia...jest rewelacyjny!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Można go też używać w całym okresie przeziębień, zaczynając od września na kwietniu kończąc, aby zachować dobra odporność :D

      Usuń
  7. Nie mogę jeść miodu, ale w maseczkach na twarz bardzo chętnie go używam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie możesz jeść miodu. Dobrze, że chociaż używasz go w pielęgnacji skóry :D

      Usuń
  8. Hello,

    Thanks for visiting my blog. I like yours and I follow you now. :-) By the way, fantastic post. I like honey.

    Kisses

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio często dodaję miodu do potraw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko uważaj, żeby nie stracił swoich cennych właściwości.

      Usuń
  10. Nie ma to jak herbatka z miodem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś uwielbiałam... obecnie jest mi obojętny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O tak, uwielbiam miód spadziowy ;P

    OdpowiedzUsuń
  13. Jesienią i zimą miodek uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Miód do herbatki to najlepsze co może być:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Póki co u mnie miód tylko w herbatce. Muszę wspomnieć że masz na blogu przepiękne zdjęcia, bardzo kojarzące się z naturą :)

    OdpowiedzUsuń